Een bezoek aan een lokale markt tijdens je vakantie is de perfecte manier om de lokale cultuur op te snuiven. Slenterend langs de verschillende kraampjes laat ik me graag verrassen door de regionale producten en proef ik her en der van de uitgestalde lekkernijen. De geur van verse kruiden, enthousiaste marktkoopmannen en het geroezemoes: ik ben er dol op! Kan jij ook niet wachten om tijdens je volgende vakantie een of meerdere lokale marktjes in Italië te bezoeken? Ik heb de leukste marktjes voor je op een rijtje gezet!
Puglia – Markt Ostuni
Aan de rand van Ostuni in Puglia, één van de mooiste stadjes in de hak van Italië, kan ik als culinaire liefhebber mijn slag slaan. Een geweldige authentieke markt, met slechts een enkele verdwaalde toerist. Dit is de plek waar ik, net als de lokale bevolking, naartoe ga voor gedroogde vijgen, bolle komkommers, vers geroosterde zoute amandelen en takjes kruidig geurende oregano.
Je vindt er stalletjes met bakken vol slakken, bergen walnoten, complete octopussen, melanzane (aubergine) en zucchini (courgettes). Verlekkerd kijk ik naar de caciocavallo, een Zuid Italiaanse kaas die te herkennen is aan zijn kegelvormige uiterlijk. Deze mercato is meer dan de moeite waard!
Sardinië – Mercatino di san pantaleo
Het ultieme vakantiegenot. Een tripje naar het noordelijk gelegen artistieke San Pantaleo op Sardinië is heerlijk ontspannen. De bewoners van het stadje ontvangen me iedere keer met open armen. Alles straalt rust uit, zo ook de lokale markt die elke donderdag plaatsvindt op het centrale plein. Met een overweldigend uitzicht op de majestueuze granieten bergen, het plein opgefleurd met geurende roze oleanders, een lieflijk kerkje, het hele plaatje klopt. De lokale ambachtslieden stallen op de markt hun sierlijke waren uit.
Naast traditionele ambachtelijke handwerken, zijn er stalletjes met lokale biologische vruchten, groenten, weelderige bloemen, honing vis en kaas. Als ik ben uitgekeken loop ik ook altijd nog even langs de winkel van Pierpaolo & Marias voor de allerlekkerste lokale specialiteiten.
Sicilië – A piscaria mercato del pesce catania
Daal de trappen af van de imposante Piazza Duomo in Catania en je belandt pardoes op de leukste en meest theatrale vismarkt van Sicilië. In het lokale dialect als “a piscaria” aangeduid. Ogen, oren en reukzin kom ik hier tekort. Markante marktmannen en –vrouwen schreeuwen om aandacht, terwijl ze er met levensgrote hakmessen gericht op losslaan.
Tonijn ter grootte van een volwassen mens, pulpo met vuistdikke tentakels, platvissen met vervaarlijke koppen en zee-egels met vlijmscherpe stekels. Dat is nog maar het begin van de hier boven water uitgestalde onderwaterwereld!
Toscane – Mercato centrale Florence
Ben je gek op koken, eten en alles wat maar culinair is? Toscane is the place to be! De mercato centrale in Florence is een waar Mekka voor iedereen die net zo veel van eten houdt als ik. Hier vind je vis, vlees, kaas en allerlei andere Italiaanse verse (seizoens)producten.
Neem de tijd om je te vergapen aan al dit uitgestalde hemelse eten. Het kan niet anders dan dat je maag na een tijdje schreeuwt om iets lekkers. Geen probleem, want op de eerste verdieping is een gigantische, indrukwekkende, nieuwe ruimte gecreëerd met allerlei barretjes waar je heerlijk kunt eten.
Umbrië – Boerenmarkt Trevi
Voor de allereerste maandelijkse boerenmarkt in Umbrië ga je naar Trevi. Hier heb je direct contact met de lokale boeren die hun producten direct van het land op de markt uitstallen. Het is de ideale plek om mijn Italiaans te oefenen, door een praatje te maken met deze veelal hardwerkende boeren en zo meer te weten te komen over de regio en hun specialiteiten. Ze bieden van alles aan op de markt: groente, fruit, aardappelen, kruiden en jam.
Houd je ogen open voor de olijfolie uit Umbrië, ook wel ‘het vloeibare goud’ genoemd. Typische kazen uit de regio zijn ricotta, caciotta, riviglio en pecorino. Deze markt is gelinkt aan een bijzonder initiatief: het ‘0 kilometer menu’. Restaurants uit de buurt gebruiken hierbij ingrediënten die rechtstreeks bij de boeren vandaan komen. Buon appetito!
Waar heb jij de beste marktjes in Italië ervaren?
Wil je vaker leuke reisverhalen en bijzondere tips van mij ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief.
Een bezoek aan een lokale markt tijdens je vakantie is de perfecte manier om de lokale cultuur op te snuiven. Slenterend langs de verschillende kraampjes laat ik me graag verrassen door de regionale producten en proef ik her en der van de uitgestalde lekkernijen. De geur van verse kruiden, enthousiaste marktkoopmannen en het geroezemoes: ik ben er dol op! Kan jij ook niet wachten om tijdens je volgende vakantie een of meerdere lokale marktjes in Italië te bezoeken? Ik heb de leukste marktjes voor je op een rijtje gezet!
Puglia – Markt Ostuni
Aan de rand van Ostuni in Puglia, één van de mooiste stadjes in de hak van Italië, kan ik als culinaire liefhebber mijn slag slaan. Een geweldige authentieke markt, met slechts een enkele verdwaalde toerist. Dit is de plek waar ik, net als de lokale bevolking, naartoe ga voor gedroogde vijgen, bolle komkommers, vers geroosterde zoute amandelen en takjes kruidig geurende oregano.
Je vindt er stalletjes met bakken vol slakken, bergen walnoten, complete octopussen, melanzane (aubergine) en zucchini (courgettes). Verlekkerd kijk ik naar de caciocavallo, een Zuid Italiaanse kaas die te herkennen is aan zijn kegelvormige uiterlijk. Deze mercato is meer dan de moeite waard!
Sardinië – Mercatino di san pantaleo
Het ultieme vakantiegenot. Een tripje naar het noordelijk gelegen artistieke San Pantaleo op Sardinië is heerlijk ontspannen. De bewoners van het stadje ontvangen me iedere keer met open armen. Alles straalt rust uit, zo ook de lokale markt die elke donderdag plaatsvindt op het centrale plein. Met een overweldigend uitzicht op de majestueuze granieten bergen, het plein opgefleurd met geurende roze oleanders, een lieflijk kerkje, het hele plaatje klopt. De lokale ambachtslieden stallen op de markt hun sierlijke waren uit.
Naast traditionele ambachtelijke handwerken, zijn er stalletjes met lokale biologische vruchten, groenten, weelderige bloemen, honing vis en kaas. Als ik ben uitgekeken loop ik ook altijd nog even langs de winkel van Pierpaolo & Marias voor de allerlekkerste lokale specialiteiten.
Sicilië – A piscaria mercato del pesce catania
Daal de trappen af van de imposante Piazza Duomo in Catania en je belandt pardoes op de leukste en meest theatrale vismarkt van Sicilië. In het lokale dialect als “a piscaria” aangeduid. Ogen, oren en reukzin kom ik hier tekort. Markante marktmannen en –vrouwen schreeuwen om aandacht, terwijl ze er met levensgrote hakmessen gericht op losslaan.
Tonijn ter grootte van een volwassen mens, pulpo met vuistdikke tentakels, platvissen met vervaarlijke koppen en zee-egels met vlijmscherpe stekels. Dat is nog maar het begin van de hier boven water uitgestalde onderwaterwereld!
Toscane – Mercato centrale Florence
Ben je gek op koken, eten en alles wat maar culinair is? Toscane is the place to be! De mercato centrale in Florence is een waar Mekka voor iedereen die net zo veel van eten houdt als ik. Hier vind je vis, vlees, kaas en allerlei andere Italiaanse verse (seizoens)producten.
Neem de tijd om je te vergapen aan al dit uitgestalde hemelse eten. Het kan niet anders dan dat je maag na een tijdje schreeuwt om iets lekkers. Geen probleem, want op de eerste verdieping is een gigantische, indrukwekkende, nieuwe ruimte gecreëerd met allerlei barretjes waar je heerlijk kunt eten.
Umbrië – Boerenmarkt Trevi
Voor de allereerste maandelijkse boerenmarkt in Umbrië ga je naar Trevi. Hier heb je direct contact met de lokale boeren die hun producten direct van het land op de markt uitstallen. Het is de ideale plek om mijn Italiaans te oefenen, door een praatje te maken met deze veelal hardwerkende boeren en zo meer te weten te komen over de regio en hun specialiteiten. Ze bieden van alles aan op de markt: groente, fruit, aardappelen, kruiden en jam.
Houd je ogen open voor de olijfolie uit Umbrië, ook wel ‘het vloeibare goud’ genoemd. Typische kazen uit de regio zijn ricotta, caciotta, riviglio en pecorino. Deze markt is gelinkt aan een bijzonder initiatief: het ‘0 kilometer menu’. Restaurants uit de buurt gebruiken hierbij ingrediënten die rechtstreeks bij de boeren vandaan komen. Buon appetito!
Waar heb jij de beste marktjes in Italië ervaren?
Wil je vaker leuke reisverhalen en bijzondere tips van mij ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief.
Gerelateerde berichten