Het eiland Cyprus kent een lange, rijke geschiedenis. Je vind er invloeden uit Griekenland, Turkije, maar ook het Midden-Oosten. Deze verschillende culturen hebben de Cypriotische keuken kleurrijk en gelaagd gemaakt. Zachte broden, zoete honing, gegrild vlees en knapperige salades; de keuken is een heerlijke mengelmoes. Bij een gezellige taverna aan de kust, at ik voor het eerste deze Cypriotische granen salade.
De combinatie van rijst, bonen, verse kruiden en citroen, maakt deze salade vullend maar toch fris. Roze granaatappelpitjes zorgen voor een kleurrijk bordje dat je zelfs in de wintermaanden de zon op tafel brengt. In de video en de tekst hieronder vind je de instructies!
Ingrediënten Cypriotische granensalade
Voor de salade:
kopje bruine rijst
1 blik of zak linzen
2 eetlepels kappertjes
3 eetlepels extra virgin olijfolie
2 eetlepels getoaste pijnboompitten
2 eetlepels getoaste amandelen
2 eetlepels getoaste zonnebloempitten
1/2 bosje koriander, fijngehakt
1 bosje peterselie, fijngehakt
½ bosje munt, fijngehakt
1 grote rode ui, gesnipperd
sap van 1 citroen
pitjes van 1 granaatappel
zeezout
Voor de dressing:
1 kopje Griekse yoghurt
1 eetlepel tahin
1 eetlepel honing
citroensap
komijnpoeder
Bereidingswijze
Snipper de ui en laat deze weken in een bakje met de citroensap. Kook de rijst (en linzen wanneer je verse neemt) volgens de aanwijzing op de verpakking en laat afkoelen.
Laat de linzen uitlekken. Hak vervolgend de kruiden fijn en haal de pitjes uit de granaatappel. Doe de linzen, de rijst, de noten, de kruiden en de kappertjes in een grote kom. Haal de uitjes uit het sap en doe deze ook in de kom. Voeg de olijfolie en zeezout toe na smaak en roer alles goed door. Zet de bak even weg.
Klop de tahin los in een schaaltje. Voeg daaraan de citroensap toe. Voeg de yoghurt, de honing en het komijnpoeder toe en roer alles goed door tot je een consistente saus krijg zonder klontjes.
Verdeel de granen salade over de bordjes. Serveer de salade met een topping van de yoghurt en daar bovenop de granaatappelpitjes en eventueel wat fijngehakte kruiden. Wat een kleurrijk geheel!
Deel jouw creatie met #kokenmeteliza
En volg mij op Instagram!
Wil je vaker leuke reisverhalen en bijzondere tips van mij ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief.
Het eiland Cyprus kent een lange, rijke geschiedenis. Je vind er invloeden uit Griekenland, Turkije, maar ook het Midden-Oosten. Deze verschillende culturen hebben de Cypriotische keuken kleurrijk en gelaagd gemaakt. Zachte broden, zoete honing, gegrild vlees en knapperige salades; de keuken is een heerlijke mengelmoes. Bij een gezellige taverna aan de kust, at ik voor het eerste deze Cypriotische granen salade.
De combinatie van rijst, bonen, verse kruiden en citroen, maakt deze salade vullend maar toch fris. Roze granaatappelpitjes zorgen voor een kleurrijk bordje dat je zelfs in de wintermaanden de zon op tafel brengt. In de video en de tekst hieronder vind je de instructies!
Ingrediënten Cypriotische granensalade
Voor de salade:
kopje bruine rijst
1 blik of zak linzen
2 eetlepels kappertjes
3 eetlepels extra virgin olijfolie
2 eetlepels getoaste pijnboompitten
2 eetlepels getoaste amandelen
2 eetlepels getoaste zonnebloempitten
1/2 bosje koriander, fijngehakt
1 bosje peterselie, fijngehakt
½ bosje munt, fijngehakt
1 grote rode ui, gesnipperd
sap van 1 citroen
pitjes van 1 granaatappel
zeezout
Voor de dressing:
1 kopje Griekse yoghurt
1 eetlepel tahin
1 eetlepel honing
citroensap
komijnpoeder
Bereidingswijze
Snipper de ui en laat deze weken in een bakje met de citroensap. Kook de rijst (en linzen wanneer je verse neemt) volgens de aanwijzing op de verpakking en laat afkoelen.
Laat de linzen uitlekken. Hak vervolgend de kruiden fijn en haal de pitjes uit de granaatappel. Doe de linzen, de rijst, de noten, de kruiden en de kappertjes in een grote kom. Haal de uitjes uit het sap en doe deze ook in de kom. Voeg de olijfolie en zeezout toe na smaak en roer alles goed door. Zet de bak even weg.
Klop de tahin los in een schaaltje. Voeg daaraan de citroensap toe. Voeg de yoghurt, de honing en het komijnpoeder toe en roer alles goed door tot je een consistente saus krijg zonder klontjes.
Verdeel de granen salade over de bordjes. Serveer de salade met een topping van de yoghurt en daar bovenop de granaatappelpitjes en eventueel wat fijngehakte kruiden. Wat een kleurrijk geheel!
Deel jouw creatie met #kokenmeteliza
En volg mij op Instagram!
Wil je vaker leuke reisverhalen en bijzondere tips van mij ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief.
Gerelateerde berichten