Als ik in Spanje ben, breng ik mijn avond het liefst met een groep vrienden door. Net als de meeste mensen ben ik dol op de Spaanse keuken. Met paella, Tinto de Verano, Crema catalana; maar vooral Spaanse tapas kun je mij eigenlijk altijd blij maken. Of het nu ’s middags op een terrasje is in een klein dorp, of ’s avonds in een barretje in Barcelona… Tapas kunnen wat mij betreft altijd. In dit blog vind je 4x mijn favoriete Spaanse tapas gerechten.
Het leukste aan “ir de tapas”, oftewel tapas eten, vind ik dat je de hele avond allerlei gerechtjes kunt proeven. Het staat ook zo gezellig, een hele tafel vol met schaaltjes en bordjes. Ik krijg gelijk weer trek als ik eraan denk! Eerder schreef ik al over mijn favoriete mezedes, de Griekse variant van tapas. Daarom vond ik het hoog tijd om mijn favoriete Spaanse tapas en de recepten met je te delen!
1. Patatas bravas
De welbekende patatas bravas moet je een keer gegeten hebben in Spanje. En dan het liefst op een terrasje aan zee ergens in het zuiden van Spanje. Zit dat er voorlopig niet in? Dan kun je de Spaanse patatas bravas ook gemakkelijk thuis maken.
Ingrediënten:
- Een halve kilo aardappelen
- Virgin olijfolie
- Twee theelepels zoete paprikapoeder
- Een theelepel cayennepeper
- Een eetlepel bloem
- Een halve ui
- 500 milliliter kippenbouillon
- Peterselie
Recept
Was de aardappelen en snijd ze in stukken. Kook ze daarna een paar minuten in een pan met water. Spoel de aardappelen onder de kraan af en droog ze in een doek. Bak ze vervolgens in hete olie totdat ze goudgeel van kleur worden. Je maakt de saus door allereerst een ui te snipperen. Vervolgens fruit je de ui in een pan met 4 eetlepels olijfolie. Voeg hierna de paprikapoeder, cayennepeper, bloem en kippenbouillon toe. Laat het een paar minuten koken en roer ondertussen goed door, zodat het niet aanbrandt. Hierna kun je nog een beetje mayonaise toevoegen voor een iets mildere smaak. Serveer de patatas bravas met saus en peterselie.
2. Berenjenas con Miel de Caña
Deze zoete lekkernijen doen me altijd een beetje denken aan pannenkoeken. De eerste keer dat ik ze at, had ik geen idee dat het eigenlijk gewoon aubergine is!
Ingrediënten:
- Een grote aubergine
- Rietsuikerstroop (miel de caña) of gewone stroop als je dit niet in huis hebt
- Bloem
- Olijfolie
- Zout
Recept
Snijd de aubergine in schijfjes. Bestrooi met zout, zodat het water uit de aubergine trekt. Laat de aubergine zo 30 minuten staan. Veeg hierna het zout van de schijfjes en haal ze door flink wat bloem zodat ze helemaal bedekt zijn. Hierna frituur je ze in een pan met olijfolie. Schenk er daarna wat stroop overheen en genieten maar!
3. Gazpacho
Vooral in de zomer kan ik altijd genieten van gazpacho, oftewel koude soep. In Spanje vind je gazpacho in elke supermarkt (vaak zelfs in een pak), maar het lekkerste is natuurlijk om gazpacho zelf te maken.
Ingrediënten:
- 600 gram rijpe tomaten, ontveld
- 1 1/2 komkommer
- 1 ui
- 1 rode paprika
- 3 teentjes knoflook
- 6 sneetjes brood verkruimeld
- 8 deciliter water
- 1/2 deciliter rode wijnazijn
- 1 eetlepel zout
- 1/2 deciliter olijfolie extra vergine
- 1 klein blikje tomatenpuree
- 1/2 komkommer, geschild
- 4 sneetjes brood in blokjes
- Olijfolie
Recept
Snijd de korstjes van het brood en snijd het brood in blokjes. Snijd de knoflook fijn en verhit de helft ervan samen met het brood in de pan. Bak het brood goudbruin. Ontvel de tomaten en snijd de ui, paprika en komkommer in kleine blokjes. Voeg dit, samen met de broodkruimels, tomaten, andere helft van de knoflook, tomatenpuree en wijnazijn, in de blender. Breng het geheel op smaak met zout en peper. Laat de soep nu ongeveer twee uur afgedekt in de koelkast staan om af te koelen. Serveer de soep met de knoflookcroutons en smullen maar!
4. Gambas al ajillo
Gamba’s zijn wat mij betreft altijd goed. In Spanje staan er in de tapas restaurants vaak veel verschillende gerechten met gamba’s op het menu. Toch blijven gambas al ajillo (knoflook) mijn favoriet. Simpel en superlekker!
Ingrediënten:
- 400 gram garnalen
- 5-6 teentjes knoflook
- Een paar grote pepers
- Virgin olijfolie
- Zout
- Peterselie (optioneel)
Recept
Maak de garnalen schoon. Pel ze, maar laat de staart zitten. Snijd de knoflook en peper in kleine stukjes. Bak daarna de knoflook, peper en garnalen in een ruime hoeveelheid olijfolie in een pan. Bak tot de garnalen roze zijn. Voeg als laatste het zout en de peterselie toe en dan zijn de gamba’s klaar om geserveerd te worden.
Wat zijn jouw favoriete Spaanse tapas?
Deel jouw creatie met #kokenmeteliza
En volg mij op Instagram!
Wil je vaker leuke reisverhalen en bijzondere tips van mij ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief.
Als ik in Spanje ben, breng ik mijn avond het liefst met een groep vrienden door. Net als de meeste mensen ben ik dol op de Spaanse keuken. Met paella, Tinto de Verano, Crema catalana; maar vooral Spaanse tapas kun je mij eigenlijk altijd blij maken. Of het nu ’s middags op een terrasje is in een klein dorp, of ’s avonds in een barretje in Barcelona… Tapas kunnen wat mij betreft altijd. In dit blog vind je 4x mijn favoriete Spaanse tapas gerechten.
Het leukste aan “ir de tapas”, oftewel tapas eten, vind ik dat je de hele avond allerlei gerechtjes kunt proeven. Het staat ook zo gezellig, een hele tafel vol met schaaltjes en bordjes. Ik krijg gelijk weer trek als ik eraan denk! Eerder schreef ik al over mijn favoriete mezedes, de Griekse variant van tapas. Daarom vond ik het hoog tijd om mijn favoriete Spaanse tapas en de recepten met je te delen!
1. Patatas bravas
De welbekende patatas bravas moet je een keer gegeten hebben in Spanje. En dan het liefst op een terrasje aan zee ergens in het zuiden van Spanje. Zit dat er voorlopig niet in? Dan kun je de Spaanse patatas bravas ook gemakkelijk thuis maken.
Ingrediënten:
- Een halve kilo aardappelen
- Virgin olijfolie
- Twee theelepels zoete paprikapoeder
- Een theelepel cayennepeper
- Een eetlepel bloem
- Een halve ui
- 500 milliliter kippenbouillon
- Peterselie
Recept
Was de aardappelen en snijd ze in stukken. Kook ze daarna een paar minuten in een pan met water. Spoel de aardappelen onder de kraan af en droog ze in een doek. Bak ze vervolgens in hete olie totdat ze goudgeel van kleur worden. Je maakt de saus door allereerst een ui te snipperen. Vervolgens fruit je de ui in een pan met 4 eetlepels olijfolie. Voeg hierna de paprikapoeder, cayennepeper, bloem en kippenbouillon toe. Laat het een paar minuten koken en roer ondertussen goed door, zodat het niet aanbrandt. Hierna kun je nog een beetje mayonaise toevoegen voor een iets mildere smaak. Serveer de patatas bravas met saus en peterselie.
2. Berenjenas con Miel de Caña
Deze zoete lekkernijen doen me altijd een beetje denken aan pannenkoeken. De eerste keer dat ik ze at, had ik geen idee dat het eigenlijk gewoon aubergine is!
Ingrediënten:
- Een grote aubergine
- Rietsuikerstroop (miel de caña) of gewone stroop als je dit niet in huis hebt
- Bloem
- Olijfolie
- Zout
Recept
Snijd de aubergine in schijfjes. Bestrooi met zout, zodat het water uit de aubergine trekt. Laat de aubergine zo 30 minuten staan. Veeg hierna het zout van de schijfjes en haal ze door flink wat bloem zodat ze helemaal bedekt zijn. Hierna frituur je ze in een pan met olijfolie. Schenk er daarna wat stroop overheen en genieten maar!
3. Gazpacho
Vooral in de zomer kan ik altijd genieten van gazpacho, oftewel koude soep. In Spanje vind je gazpacho in elke supermarkt (vaak zelfs in een pak), maar het lekkerste is natuurlijk om gazpacho zelf te maken.
Ingrediënten:
- 600 gram rijpe tomaten, ontveld
- 1 1/2 komkommer
- 1 ui
- 1 rode paprika
- 3 teentjes knoflook
- 6 sneetjes brood verkruimeld
- 8 deciliter water
- 1/2 deciliter rode wijnazijn
- 1 eetlepel zout
- 1/2 deciliter olijfolie extra vergine
- 1 klein blikje tomatenpuree
- 1/2 komkommer, geschild
- 4 sneetjes brood in blokjes
- Olijfolie
Recept
Snijd de korstjes van het brood en snijd het brood in blokjes. Snijd de knoflook fijn en verhit de helft ervan samen met het brood in de pan. Bak het brood goudbruin. Ontvel de tomaten en snijd de ui, paprika en komkommer in kleine blokjes. Voeg dit, samen met de broodkruimels, tomaten, andere helft van de knoflook, tomatenpuree en wijnazijn, in de blender. Breng het geheel op smaak met zout en peper. Laat de soep nu ongeveer twee uur afgedekt in de koelkast staan om af te koelen. Serveer de soep met de knoflookcroutons en smullen maar!
4. Gambas al ajillo
Gamba’s zijn wat mij betreft altijd goed. In Spanje staan er in de tapas restaurants vaak veel verschillende gerechten met gamba’s op het menu. Toch blijven gambas al ajillo (knoflook) mijn favoriet. Simpel en superlekker!
Ingrediënten:
- 400 gram garnalen
- 5-6 teentjes knoflook
- Een paar grote pepers
- Virgin olijfolie
- Zout
- Peterselie (optioneel)
Recept
Maak de garnalen schoon. Pel ze, maar laat de staart zitten. Snijd de knoflook en peper in kleine stukjes. Bak daarna de knoflook, peper en garnalen in een ruime hoeveelheid olijfolie in een pan. Bak tot de garnalen roze zijn. Voeg als laatste het zout en de peterselie toe en dan zijn de gamba’s klaar om geserveerd te worden.
Wat zijn jouw favoriete Spaanse tapas?
Deel jouw creatie met #kokenmeteliza
En volg mij op Instagram!
Wil je vaker leuke reisverhalen en bijzondere tips van mij ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief.
Gerelateerde berichten