Deze chocolade cakes zijn om je vingers bij af te likken. Met de crème (ganache), het rode fruit en een beetje poedersuiker maak je er een heerlijke traktatie van. Ik heb dit lekker dessertje leren kennen op reis aan de Costa de Lisboa.
Dit recept is genoeg voor 6-8 cakes.
Ingrediënten
200 gr roomboter
300 ml vers gezette koffie of espresso
100 gr cacaopoeder
400 gr fijne suiker
225 gr bloem
1 tl baking soda
½ tl zout
2 scharreleieren
1,5 tl vanille essence
200 gr pure chocolade
200 ml slagroom
Vers fruit zoals bijvoorbeeld frambozen, bramen en aardbeien
poedersuiker voor garnering
Bereidingswijze
Verwarm de over voor op 180 graden en vet de vormpjes goed in.
Smelt de boter in een pannetje en haal van het vuur. Roer de koffie en cacaopoeder erdoor met een garde. Voeg daarna de suiker toe. Als alles goed is gemengd, laat je het even afkoelen.
Ondertussen meng je de bloem, baking soda en zout in een kom. Klop in een andere kom de eieren los en meng de eieren met 1 theelepel vanille essence. Doe het koffie-chocolademengsel in een grote kom en meng daar eerst de losgeklopte eieren en vervolgens het bloemmengsel doorheen. Blijf roeren tot het een glad beslag is.
Giet het beslag in de vormpjes en bak de cakes ongeveer 20 tot 25 minuten in de oven. Na een kwartier kan je met een satéprikker testen of de binnenkant van de cakes niet te droog wordt. Als de prikker droog uit het midden komt, zijn ze klaar.
Haal de cakes uit de oven en laat ze een half uurtje afkoelen voor je ze uit de vormpjes haalt. Als je ze recht wil kunnen neerzetten, moet je de onderkant een beetje bijsnijden.
Voor de chocolade ganache breek je de reep pure chocolade in stukken. Doe ze in een kom en verwarm in een steelpannetje de slagroom met een ½ theelepel vanille essence. Als de slagroom gaat borrelen, giet je het in de kom bij de chocolade. Roer met een garde tot de chocolade is gesmolten en is vermengd met de slagroom.
Zet de cakes op een mooi bord of schaal en schenk de ganache er over heen. Versier de cakes met het rode fruit en maak het af met een beetje poedersuiker.
Verder heb je 8 kleine tulband vormpjes of 1 grote vorm nodig.
Dit recept is afkomstig van Francesca Kookt.
Deel jouw creatie met #kokenmeteliza
En volg mij op Instagram!
Wil je vaker leuke reisverhalen en bijzondere tips van mij ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief.
Deze chocolade cakes zijn om je vingers bij af te likken. Met de crème (ganache), het rode fruit en een beetje poedersuiker maak je er een heerlijke traktatie van. Ik heb dit lekker dessertje leren kennen op reis aan de Costa de Lisboa.
Dit recept is genoeg voor 6-8 cakes.
Ingrediënten
200 gr roomboter
300 ml vers gezette koffie of espresso
100 gr cacaopoeder
400 gr fijne suiker
225 gr bloem
1 tl baking soda
½ tl zout
2 scharreleieren
1,5 tl vanille essence
200 gr pure chocolade
200 ml slagroom
Vers fruit zoals bijvoorbeeld frambozen, bramen en aardbeien
poedersuiker voor garnering
Bereidingswijze
Verwarm de over voor op 180 graden en vet de vormpjes goed in.
Smelt de boter in een pannetje en haal van het vuur. Roer de koffie en cacaopoeder erdoor met een garde. Voeg daarna de suiker toe. Als alles goed is gemengd, laat je het even afkoelen.
Ondertussen meng je de bloem, baking soda en zout in een kom. Klop in een andere kom de eieren los en meng de eieren met 1 theelepel vanille essence. Doe het koffie-chocolademengsel in een grote kom en meng daar eerst de losgeklopte eieren en vervolgens het bloemmengsel doorheen. Blijf roeren tot het een glad beslag is.
Giet het beslag in de vormpjes en bak de cakes ongeveer 20 tot 25 minuten in de oven. Na een kwartier kan je met een satéprikker testen of de binnenkant van de cakes niet te droog wordt. Als de prikker droog uit het midden komt, zijn ze klaar.
Haal de cakes uit de oven en laat ze een half uurtje afkoelen voor je ze uit de vormpjes haalt. Als je ze recht wil kunnen neerzetten, moet je de onderkant een beetje bijsnijden.
Voor de chocolade ganache breek je de reep pure chocolade in stukken. Doe ze in een kom en verwarm in een steelpannetje de slagroom met een ½ theelepel vanille essence. Als de slagroom gaat borrelen, giet je het in de kom bij de chocolade. Roer met een garde tot de chocolade is gesmolten en is vermengd met de slagroom.
Zet de cakes op een mooi bord of schaal en schenk de ganache er over heen. Versier de cakes met het rode fruit en maak het af met een beetje poedersuiker.
Verder heb je 8 kleine tulband vormpjes of 1 grote vorm nodig.
Dit recept is afkomstig van Francesca Kookt.
Deel jouw creatie met #kokenmeteliza
En volg mij op Instagram!
Wil je vaker leuke reisverhalen en bijzondere tips van mij ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief.
Gerelateerde berichten