De Portugese keuken is één van mijn favorieten. De gerechten zijn eenvoudig en eerlijk. Niet zo lang geleden proefde ik bij in het kleine restaurantje João do Grão in Lissabon voor het eerst het traditionele gerecht ‘ameijoas a bolhao pato’. De venusschelpjes waren op simpele wijze bereid met veel knoflook, koriander en olijfolie. Genieten! Omdat ik jou dit traditionele gerecht niet wil onthouden, deel ik het recept graag met jou!

Amêijoas à Bulhão Pato met knoflook – ingrediënten

  • 800 gram venusschelpen
  • 2 teentjes knoflook
  • olijfolie
  • koriander
  • citroensap
  • peper
  • vers brood

Bereidingswijze

Leg de 800 gram venusschelpen in een kom met water en een beetje zout. Ververs het water twee tot drie keer, zodat al het zand uit de schelpen wordt gespoeld.

Snijd twee teentjes knoflook grof en fruit ze met drie eetlepels olie lichtbruin. Neem de pan van het vuur en voeg er de afgegoten schelpen bij. Zet het vuur wat lager, voeg verse koriander toe en laat de schelpen openstomen. Schud de pan af en toe een beetje rond. Gooi de schelpen die dicht blijven weg. Deze mag je niet eten.

Leg de venusschelpen met de olijfolie, knoflook en koriander in een mooie schaal. Besprenkel er citroensap overheen en bestrooi met een beetje peper. Het is erg lekker om hier vers brood bij te eten.

Tip! Ga jij binnenkort naar de Costa de Lisboa en wil jij dit lokale gerecht graag proeven? Schuif dan aan bij João do Grão in Lissabon. Je vindt dit restaurantje aan de Rua dos Correeiros 222.

Amêijoas à Bulhão Pato met ansjovis en tomaat – ingrediënten

Laatst liet mijn vriendin Sarah Puozzo van South&Pepper mij haar versie proeven. Ik was meteen verkocht! Het is makkelijk en snel te maken, dus ideaal wanneer je bezoekt krijgt. Je hoeft enkel nog een fles witte wijn op tafel te zetten en je waant je even helemaal aan de Portugese kust. De bereidingswijze voor dit recept vind je hier.

  • 4 sneetjes rustiek brood
  • 8 eetlepels zoet tomatenspread (eventueel paprikaspread)
  • 4 eetlepels appelkappertjes
  • Snufje  zeezout
  • Snufje  zwart peper
  • Scheutje  olijfolie
  • 4  ansjovisfilets
  • 4 takjes platte peterselie (eventueel krulpeterselie)

Deel jouw creatie met #kokenmeteliza

En volg mij op Instagram!

Wil je vaker leuke reisverhalen en bijzondere tips van mij ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief.

De Portugese keuken is één van mijn favorieten. De gerechten zijn eenvoudig en eerlijk. Niet zo lang geleden proefde ik bij in het kleine restaurantje João do Grão in Lissabon voor het eerst het traditionele gerecht ‘ameijoas a bolhao pato’. De venusschelpjes waren op simpele wijze bereid met veel knoflook, koriander en olijfolie. Genieten! Omdat ik jou dit traditionele gerecht niet wil onthouden, deel ik het recept graag met jou!

Amêijoas à Bulhão Pato met knoflook – ingrediënten

  • 800 gram venusschelpen
  • 2 teentjes knoflook
  • olijfolie
  • koriander
  • citroensap
  • peper
  • vers brood

Bereidingswijze

Leg de 800 gram venusschelpen in een kom met water en een beetje zout. Ververs het water twee tot drie keer, zodat al het zand uit de schelpen wordt gespoeld.

Snijd twee teentjes knoflook grof en fruit ze met drie eetlepels olie lichtbruin. Neem de pan van het vuur en voeg er de afgegoten schelpen bij. Zet het vuur wat lager, voeg verse koriander toe en laat de schelpen openstomen. Schud de pan af en toe een beetje rond. Gooi de schelpen die dicht blijven weg. Deze mag je niet eten.

Leg de venusschelpen met de olijfolie, knoflook en koriander in een mooie schaal. Besprenkel er citroensap overheen en bestrooi met een beetje peper. Het is erg lekker om hier vers brood bij te eten.

Tip! Ga jij binnenkort naar de Costa de Lisboa en wil jij dit lokale gerecht graag proeven? Schuif dan aan bij João do Grão in Lissabon. Je vindt dit restaurantje aan de Rua dos Correeiros 222.

Amêijoas à Bulhão Pato met ansjovis en tomaat – ingrediënten

Laatst liet mijn vriendin Sarah Puozzo van South&Pepper mij haar versie proeven. Ik was meteen verkocht! Het is makkelijk en snel te maken, dus ideaal wanneer je bezoekt krijgt. Je hoeft enkel nog een fles witte wijn op tafel te zetten en je waant je even helemaal aan de Portugese kust. De bereidingswijze voor dit recept vind je hier.

  • 4 sneetjes rustiek brood
  • 8 eetlepels zoet tomatenspread (eventueel paprikaspread)
  • 4 eetlepels appelkappertjes
  • Snufje  zeezout
  • Snufje  zwart peper
  • Scheutje  olijfolie
  • 4  ansjovisfilets
  • 4 takjes platte peterselie (eventueel krulpeterselie)

Deel jouw creatie met #kokenmeteliza

En volg mij op Instagram!

Wil je vaker leuke reisverhalen en bijzondere tips van mij ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief.